SKŁADNIKI:
1 kg mąki
10 dag drożdży
10-15 dag cukru
0,5 litra mleka
7 żółtek
1 całe jajo
Sól
5-6 łyżek oliwy(albo 10 dag masła)
1 kieliszek spirytusu
Sok i otarta skórka z cytryny
0,4 kg marmolady
1 kg tłuszczu do smażenia
10 dag cukru pudru do posypania
Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Tłuszcz do smażenia rozgrzać w rondlu. Zrobić rozczyn z drożdży,cukru, mąki i mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Oprószyć mąką deseczkę, na której będą układane pączki. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę,resztę mleka i pozostałe składniki(wraz z wyrośniętym rozczynem).Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i lśniące i będzie samo odchodzić od ręki, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz i jeszcze chwilkę wyrabiać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć,zaraz wyrabiać. Zwilżoną tłuszczem dłonią brać niewielkie porcje ciasta, nakładać na środek trochę marmolady, zlepiać dokładnie i układać na deseczce. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Po wyjęciu z rondla układać na bibule do odsączenia, a następnie posypać cukrem pudrem.