Składniki:
Na ciasto:
1. 2 dag drożdży
2. 100 ml mleka
3. 7 dag cukru
4. 30 dag mąki pszennej
5. 8 dag masła
6. 3 jajka
7. Około kilograma rabarbaru
Na kruszonkę:
1. 5 dag drobnego cukru
2. 5 dag masła
3. 1 opakowanie cukru waniliowego
4. 1 żółtko
5. 12 dag mąki pszennej
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 5 dag migdałów w płatkach
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w połowie letniego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, miękkie masło, cukier i jajka i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Rabarbar oczyścić, umyć, wysuszyć i pokroić.
Z podanych produktów zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Blaszkę do pieczenia natłuścić i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę i wyciągnąć brzegi w górę. Na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar i posypać kruszonką a następnie migdałowymi płatkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza i wstawić placek na około 40 minut.