Składniki:
1. 1 kostka masła lub miękkiej margaryny
2. 5 szklanek mąki pszennej
3. 8 żółtek
4. 15 łyżek cukru
5. 2 szklanki mleka
6. 1 opakowanie cukru waniliowego
7. 10 dag drożdży
8. 40 dag twardej marmolady (miękka może wypływać z ciasta)
Wykonanie:
Drożdże połączyć z niewielką ilością letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i odrobinę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i mleko. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto (pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło) i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość rozwałkować je partiami na grubość około jednego centymetra w kształcie, koła, które następnie pokroić na trójkąty. Na każdy kawałek położyć porcję marmolady i zwinąć w rogalik. Gotowe rogaliki układać na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce i zostawić jeszcze na jakiś czas, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i upiec rogaliki na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem.