Składniki:
Ciasto:
0,50 kg mąki
0,20 kg cukru
0,20 kg masła lub margaryny
2 łyżki miodu
1 mała łyżeczka sody oczyszczanej
Masa orzechowa:
0,10 kg cukru
0,12 kg margaryny
2 łyżki miodu
0,25 kg grubo posiekanych orzechów włoskich
Aromat cytrynowy
Krem:
0,15 kg cukru
0,50 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyczki maki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
Wykonanie: Zrobić ciasto: miód rozgrzać, sodę rozpuścić w dwóch łyżkach mleka. Wszystko wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną upiec samą, a drugą z nałożoną masą orzechową. Masa orzechowa: wszystkie produkty rozgrzać na wolnym ogniu i gorące nałożyć na surowe ciasto. Upiec. Zrobić krem: z podanych produktów ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym,dodając wystudzony budyń na gładki krem Krem nałożyć na upieczony placek, na wierzch położyć placek z masą orzechową.