SKŁADNIKI:

1. 25 dag dowolnego makaronu
2. 2 ? 3 pomidory
3. 40 dag mielonego mięsa z drobiu
4. Szklanka startego sera żółtego
5. 3 łyżki masła
6. świeże listki bazylii (do dekoracji)
7. Suszona bazylia i oregano
8. Cebula
9. Olej
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (al dente).
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki; pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mielone drobiowe mięso a następnie delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Posmarować dokładnie masłem naczynie żaroodporne, a następnie włożyć do niego wcześniej wymieszany z mięsem i cebulą makaron i posypać przyprawami. Na wierzchu poukładać ćwiartki pomidorów i posypać obficie startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić zapiekankę na około 15 ? 20 minut (aż pomidory zmiękną a ser się rozpuści). Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.