SKŁADNIKI:
1. 40 dag mięsa mielonego
2. Pół opakowania makaronu świderki
3. Dwie papryki
4. Pół szklanki mleka
5. Pół szklanki śmietany
6. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
7. 20 dag żółtego startego sera
8. Cebula
9. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
10. Dwie łyżki mąki
11. Dwie łyżki masła
12. Olej, rozmaryn
13. Sól i czarny świeżo zmielony pieprz.
WYKONANIE:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na olej rozgrzany na patelni. Do cebuli dodać paski papryki i koncentrat pomidorowy; doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Smażyć jeszcze przez około 5 minut. Przestudzić. Po przestudzeniu wymieszać z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Makaron rozłożyć do czterech foremek do zapiekanek. Zrobić zasmażkę z mąki i masła a następnie rozprowadzić bulionem, mlekiem i śmietaną. Zagotować, dodać połowę sera i zamieszać aż się roztopi a następnie sosem zalać zapiekanki i posypać resztą sera, zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni.