SKŁADNIKI:
1. 40 dag ziemniaków
2. 2 cebule
3. 50 dag szpinaku
4. 50 dag mielonego mięsa
5. 2 ząbki czosnku
6. 2 jajka
7. 10 dag żółtego sera
8. 2 łyżki masła
9. Gałka muszkatołowa
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plasterki.
Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć; cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Masło rozgrzać na patelni, dodać połowę cebuli i czosnek, zeszklić; dodać szpinak i doprawić go solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową; chwilę podsmażyć. Lekko przestudzić.
Resztę cebuli dodać do mięsa mielonego wraz z jajkami, wymieszać i przyprawić. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i układać warstwami: mięso mielone, ziemniaki i szpinak.
Żółty ser pokroić w plastry a potem w paski i poukładać je na zapiekance.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić do piekarnika na około 40 minut.