SKŁADNIKI:
1. 4 plastry chudej karkówki
2. Ząbek czosnku
3. 3 cebule
4. 2 strąki papryki
5. 4 duże pomidory
6. 50 dag ziemniaków
7. Pół łyżeczki kminku
8. Suszony majeranek
9. 2 łyżki ostrej papryki (w proszku)
10. 2 łyżki oleju
11. 2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Cebule i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Karkówkę umyć i osuszyć, plastry karkówki zrumienić na tłuszczu z obu stron.
Do garnka wlać 2/3 szklanki gorącej wody i gotować do miękkości mięsa (około 50 minut).
Ziemniaki obrać, pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić i oczyścić z pestek. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory i paprykę dodać do gotującego się mięsa na 25 minut przed końcem gotowania. Gotową potrawę doprawić solą, majerankiem, papryką kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.