Małe, duże, zielone, pomarańczowe i czerwone, a w każdym z nich zamknięty aromat słońca i smak lata. Sezon pomidorowy w pełni.

Pomidory do Europy dotarły z Ameryki Południowej lub Środkowej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Natomiast w Polsce popularność zyskały dopiero na przełomie XIX i XX wieku.

Początkowo uważano je za roślinę trującą i dekorowana nią rabaty kwiatowe, jednak Włosi odkryli jej potencjał i nazywali złotym jabłkiem.

Przepis ten został zaczerpnięty z pozycji Marii Dislowej pt. „Jak gotować”. Jest to niezaprzeczalnie jeden z ulubionych smaków lata. Połączenia pomidora z jajkiem a do tego wędzonka.

pomidorynadziewnejajami3
Składniki:

4 średnie pomidory
2 duże/ 3 małe jajka
50 g wędzonki
2 łyżki masła
sól
pieprz
ulubiona zielenina: szczypiorek, koper lub natka pietruszki

Wykonanie:

Pomidory równej wielkości umyłam w zimnej wodzie. Za pomocą ostrego noża ścięłam wierzch.

Łyżeczką wybrałam nasiona wraz z miąższem, tak by powstały „pomidorowe kokilki”.

Wędzonkę pokroiłam w drobną kostkę i wytopiłam na patelni z łyżką masła, wlałam rozkłócone jajka, doprawiłam solą, pieprzem, dodałam posiekaną natkę pietruszki i usmażyłam delikatną jajecznicę.

Wydrążone pomidory napełniłam jajecznicą i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.

Na każdego pomidora położyłam kawałek masła i przykryłam ściętym wierzchem.

Zapiekałam w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez ok 15 min.

Jako dodatek podałam grzanki z sadzonym jajem przepiórczym.