Małe, duże, zielone, pomarańczowe i czerwone, a w każdym z nich zamknięty aromat słońca i smak lata. Sezon pomidorowy w pełni.
Pomidory do Europy dotarły z Ameryki Południowej lub Środkowej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Natomiast w Polsce popularność zyskały dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Początkowo uważano je za roślinę trującą i dekorowana nią rabaty kwiatowe, jednak Włosi odkryli jej potencjał i nazywali złotym jabłkiem.
Przepis ten został zaczerpnięty z pozycji Marii Dislowej pt. „Jak gotować”. Jest to niezaprzeczalnie jeden z ulubionych smaków lata. Połączenia pomidora z jajkiem a do tego wędzonka.
pomidorynadziewnejajami3
Składniki:
4 średnie pomidory
2 duże/ 3 małe jajka
50 g wędzonki
2 łyżki masła
sól
pieprz
ulubiona zielenina: szczypiorek, koper lub natka pietruszki
Wykonanie:
Pomidory równej wielkości umyłam w zimnej wodzie. Za pomocą ostrego noża ścięłam wierzch.
Łyżeczką wybrałam nasiona wraz z miąższem, tak by powstały „pomidorowe kokilki”.
Wędzonkę pokroiłam w drobną kostkę i wytopiłam na patelni z łyżką masła, wlałam rozkłócone jajka, doprawiłam solą, pieprzem, dodałam posiekaną natkę pietruszki i usmażyłam delikatną jajecznicę.
Wydrążone pomidory napełniłam jajecznicą i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
Na każdego pomidora położyłam kawałek masła i przykryłam ściętym wierzchem.
Zapiekałam w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez ok 15 min.
Jako dodatek podałam grzanki z sadzonym jajem przepiórczym.