ZAPIEKANKA ŚLĄSKA
1 vote, 4.00 avg. rating (81% score)

SKŁADNIKI:

1. 1 szklanka ryżu
2. Pół puszki zielonego groszku
3. 3 pomidory
4. 3 strąki różnokolorowej papryki
5. Cebula
6. Czosnek
7. 25 dag filetów z ryby
8. 1 łyżka vegety
9. Pół szklanki oleju
10. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Cebulę i ząbek czosnku obrać, cebulę pokroić, czosnek zmiażdżyć. Ryż ugotować na sypko. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić na paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Na części rozgrzanego na patelni tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek; dodać pokrojone papryki, ugotowany ryż, odcedzony na sitku groszek i plasterki pomidorów. Doprawić vegetą, solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około pół godziny.
Na pozostałym oleju obsmażyć posolone i popieprzone filety rybne, a następnie rozdrobnić widelcem. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, dołączyć do niej rybę i delikatnie wymieszać. Zapiekać jeszcze 15 minut. Podawać posypaną zieloną pietruszką.