Składniki:
1. 30 dag fileta z piersi kurczaka lub indyka
2. Pół kilograma mrożonego ciasta francuskiego
3. 30 dag pieczarek
4. 2,5 szklanki bulionu drobiowego
5. 2 nieduża cebula
6. 2 łyżki oleju
7. 3 łyżki śmietany kremówki
8. 2 płaskie łyżeczki zasmażki błyskawicznej
9. Tłuszcz do wysmarowania foremek
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej, rozwinąć.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać; pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę; dodać mięso i zrumienić; podlać bulionem i dusić około 20 minut.
Rozmrożone ciasto pokroić na 8 kwadratów. Nieduże foremki posmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Piekarnik nagrzać do 225 stopni Celsjusza i ciasto piec około 20 minut. Wystudzić.
Do duszącego się mięsa dodać pieczarki i razem dusić jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem i zagęścić zasmażką dodając także śmietanę. Wymieszać i od razu napełnić koszyczki powstałe z upieczonego ciasta francuskiego.