Składniki
– 1kg sera białego
– 1kg mąki
– 0,5 kostki masła
– 0,5 l śmietany
– 3 łyżki cukru
– 3 szczypty soli
– 3 całe jajka
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki octu
Wykonanie. Jeden kilogram mąki przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie. Dodać pół kostki miękkiego masła, pół litra gęstej,kwaśnej śmietany, trzy łyżki cukru(może być cukier puder), trzy szczypty soli,trzy całe jajka, dwie łyżeczki sody oczyszczonej, dwie łyżki octu i kilogram pokruszonego twarogu. Wszystko wymieszać a następnie zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na parę kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na grubość pół centymetra i szklanką wycinać kółka. W każdym kółku na środku wycinać następne kółko kieliszkiem. Rozgrzać w rondelku tłuszcz(smalec, olej) i smażyć wycięte oponki w głębokim tłuszczu aż się ładnie przyrumienią. Wyciągać i osączać na papierowych ręcznikach ze zbędnego tłuszczu. Po osączeniu posypać cukrem pudrem.Uwaga! W czasie wycinania kółek jak najmniej podsypywać mąką.