Bardzo cytrynowa i bardzo delikatna babka nie tylko na święta. Dla wszystkich fanów cytrynowych smaków. Oryginalny przepis pochodzi z „Kucharki litewskiej” – Wincentyny Zawadzkiej i przeznaczony jest na bardzo dużą formę: …”3 cytryny, 2 kubki mąki pszennej, 1 kubek mąki kartoflanej, 4 kubki cukru, 24 jaja”
babka cytrynowa 1
Składniki:
1 cytryna
6 jajek (białka i żółtka osobno)
250 g cukru pudru
80 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
szczypta soli
łyżka miękkiego masła i odrobina bułki tartej
Wykonanie:
Cytrynę wyszorowałam i ugotowałam w całości, tak aby była miękka, (ok 30 min). Następnie podzieliłam na mniejsze kawałki, usunęłam pestki i blenderem zmiksowałam na jednolitą masę.
Cytrynę, żółtka i cukier ubiłam mikserem na białą masę. Następnie stopniowo dodawałam mąki.
Na koniec ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyłam z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki, mieszając od dołu do góry, żeby wtłoczyć jak najwięcej powietrza i nie uszkodzić struktury białka (mikser jest tutaj za mało delikatny).
Piec nagrzałam do 170ºC w opcji góra i dół. Formę babkową wysmarowałam dokładnie masłem i wysypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do formy i piekłam ok 60 min (do suchego patyczka).
Wystudzoną babkę udekorowałam lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.