SKŁADNIKI:
1. 1,5 kg schabu środkowego
2. Kieliszek białego wina
3. 20 dag suszonych moreli
4. ? szklanki oleju
5. 1 łyżka majeranku
6. 2 łyżki tymianku
7. 2 ząbki czosnku
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
9. Puszka brzoskwiń
10. Pół słoiczka żurawiny do mięsa
WYKONANIE:
Schab umyć i osuszyć. Długim, ostrym nożem zrobić kieszeń. Mięso natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na trzy godziny.
Suszone morele zalać winem i odstawić na godzinę. Wyjąć mięso z lodówki i nałożyć do zrobionej kieszeni brzoskwinie. Otwór spiąć wykałaczkami. Olej wymieszać z obranym i posiekanym czosnkiem, majerankiem i tymiankiem i natrzeć mięso, które następnie obsmażyć na paru łyżkach oleju. Mięso przełożyć do brytfanki, polać winem z moczenia moreli i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny (200 stopni Celsjusza). W trakcie pieczenia polewać mięso powstałym sosem.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, przekroić na pół, obłożyć żurawiną.
Upieczony schab włożyć na półmisek i obłożyć brzoskwiniami. Sos ze smażenia przelać do sosjerki.