Składniki:

Ciasto:
0,25 kg mąki
0,25 kg margaryny
1 żółtko
Łyżka octu
Sól do smaku,woda

Masa:
0,25kg masła
2 jajka
Szklanka cukru
0,5 ugotowanego budyniu waniliowego.

WYKONANIE:
Połowę mąki posiekać z tłuszczem i uformować kostkę. Z reszty produktów zagnieść ciasto. Ma mieć konsystencję jak ciasto na pierogi. Rozwałkować na stolnicy. Na środku powstałego placka położyć kostkę z mąki i tłuszczu, zawinąć w kopertę i rozwałkować. Włożyć do lodówki na kwadrans. Schłodzone ciasto zawinąć w kopertę rozwałkować (powtórzyć trzy razy) Na końcu rozwałkować na 0,5 cm i upiec dwa placki. Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i budyń. Ucierać aż masa będzie gładka i bez grudek. Posmarować masą placek i przykryć drugim leciutko dociskając. Kroić na kwadratowe ciastka. Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.