Odmianą kawy podobną do latte jest late machiato. Sporządza się ją podobnie jak latte, ze spienionego mleka i espresso, jednak zawartość kawy w tym napoju jest znikoma. Jest to tak zwane mleko poplamione kawą. Bardziej przypomina ona napój mleczny o smaku świeżo palonej kawy, niż samą kawę. Odwrotnie jest w przypadku espresso machiato, które jest kawą poplamioną mlekiem. Składa się ona z z espresso oraz łyżeczki jedwabiście spienionego mleka. Innym rodzajem espresso jest espresso con pana, które składa się z espresso oraz z bitej śmietany. Innym popularnym napojem kawowym jest cappuccino. Kawę tą sporządza się z kawy świeżo palonej, która służy do sporządzenia espresso oraz ze spienionego mleka. Kawę tą sporządza się z 1/3 espresso oraz z 2/3 gorącego spienionego mleka. Kawę tę standardowo serwuje się w filiżankach o pojemności 180 mililitrów. Wbrew pozorom ani latte, ani cappuccino nie jest słodkie, chyba że kawy te się posłodzi. Aby przyrządzić dobre jakościowo kawy mleczne niezbędna jest kawa świeżo palona, która jest podstawą dobrego espresso