Składniki:

1. Około 60 dag karkówki wieprzowej (może także być łopatka lub mięso od szynki)
2. 30 dag pieczarek
3. 1 duża cebula
4. 1 duży strąk czerwonej papryki
5. 1 szklanka śmietany 30 %
6. 3 łyżki oleju
7. Suszony majeranek
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne; pieczarki oczyścić; paprykę pokroić w paseczki a pieczarki w dosyć grube plasterki. Cebule obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć karkówkę obficie posypując ją suszonym majerankiem. Mięso zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, dodać do nich cebulę i paprykę. Wszystko razem smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i majerankiem do smaku.
Mięso wymieszać z warzywami i pieczarkami i całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Śmietanę doprawić do smaku i zalać składniki w naczyniu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec w nim karkówkę około 45 minut.