Składniki:

1 kostka margaryny
5 jajek
Cukier waniliowy
Zapach
4 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka
? szklanki cukru
Kakao
Galaretka

Wykonanie: Żelatynę zalać mlekiem i zostawić na 20 minut. Oddzielić białka od żółtek. żółtka ubijać z cukrem na parze, dodać cukier waniliowy i zapach. Do ciepłej masy dokładać po kawałeczku margarynę i ciągle ubijać. Dodać powolutku mleko z żelatyną. Gdy produkty będą już jednolitą masą zdjąć z ognia i co jakiś czas mieszać. W międzyczasie ubić białka na pianę. Gdy masa żółtkowa będzie już prawie ostudzona dodać pianę i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy.(Trzeba uważać,bo szybko zastyga, gdy jest już chłodna). Galaretkę rozrobić w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu. Wystudzić. Zalać ptasie mleczko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.