Oleje roślinne to pomimo pozorom nader potrzebne dla organizmu ludzkiego elementy. W dzisiejszych czasach rynek olei roślinnych rozrasta się z miesiąca na miesiąc, kreując rynek coraz to bardziej rywalizujący. Dzięki temu ceny maleją i muszą obniżać się dalej, bo kto tego nie dokona – odpadnie z walki o miejsce. Oprócz malejących cen, rośnie liczba rodzajów, jak i liczebności produkowanych olei. Aktualnie możemy nabyć olej lniany, olej rzepakowy, olej z wiesiołka, olej z ostropestu, olej ze słonecznika, olej z maku, olej z pestek dyni, a nawet olej z wiesiołka. Po krótce opiszę wam kilka z nich z osobna.

Olej lniany jest sporządzany z nasion lnu również jak siemię lniane znane w leczeniu chorego gardła. Olej lniany poświęcony jest zasadniczo do diety dr Budwig, niemieckiej doktor dietetyki. Nadto jest polecany kobietom w ciąży.

Olej rzepakowy posiada doskonałe proporcje kwasów tłuszczowych i uznawany jest za najbardziej niedoceniany olej roślinny w Polsce. promowany jest ze względu na swój skład kobietom w ciąży oraz osobom, które czynnie uprawiają sport.

Olej z pestek dyni posiada dużo kwasów tłuszczowych z grupy NKKT, co powoduje, że jest wspaniałym środkiem o działaniu przeciwpasożytniczym , oraz wybitnie odpowiedni we wczesnych fazach przerostu gruczołu krokowego.