Po czym poznać dobrą palarnię? Dobra palarnia kawy hołduje tradycyjnym metodom wypalenia ziaren kawy, dzięki czemu uzyskuje się najlepszy smak oraz aromat. Prawdą jest, że sposób wypalenia kawy trzeba dostosować do odmiany ziarna, które do nas trafi. Ważnym jest, aby owa palarnia sprowadzała do siebie kawę, z plantacji, gdzie również tradycyjne metody zbierania (czyli ręczne zbieranie) są na porządku dziennym. Tylko w ten sposób można oddzielić złe ziarna od tych najlepszych. Potem te ziarna poddawane są naturalne obróbce i suszeniu. W momencie kiedy trafiają one do palarni są one wypalane na miejscu oraz od razu szczelnie pakowane i wysyłane do klienta. Dzięki takiemu szybkiemu procesowi działania każdy klient może cieszyć się niezapomnianym smakiem, który pozostanie z nim przez okres około 4 tygodni, akurat do czasu kiedy kawa się już skończy. Większość dobrych palarni wybiera kawy z gatunku Arabiki, które są doceniane przez największych i najbardziej popularnych baristów na świecie oraz przez miliony smakoszów.