SKŁADNIKI:
1. 30 dag ziemniaków
2. 30 dag ogórków
3. 10 dag żółtego startego sera
4. 20 dag szynki w plastrach
5. ? szklanki 30% śmietany
6. 1,5 szklanki bulionu mięsnego
7. 1 łyżka mąki
8. Gałka muszkatołowa
9. Sól
10. świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Ogórki dokładnie umyć, przekroić na pół wzdłuż, wykroić gniazda nasienne i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzącego bulionu i gotować na półmiękko, wyjąć z wywaru.
Zrobić sos: śmietanę rozprowadzić z mąką i gotującym się bulionem, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem a na końcu wrzucić starty żółty ser i wymieszać.
Formę do zapiekania wysmarować dokładnie masłem i na dno ułożyć część plastrów szynki, wylać sos, a następnie wyłożyć plastry ziemniaków i ogórków i na wierzch położyć resztę szynki. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około pół godziny.
Przed podaniem udekorować koperkiem lub zieloną pietruszką.