SKŁADNIKI:
1. 2 nieduże udźce z indyka (około 1 kilograma)
2. 1 czerwona papryka
3. 2 ząbki czosnku
4. 3 małe papryczki chili
5. 2 kostki drobiowego bulionu
6. Pół szklanki octu winnego
7. 1/3 szklanki cukru
8. 2 łyżki sezamu
9. Sól
WYKONANIE:
Paprykę upiec w piekarniku, zawinąć w folię i pozostawić do wystygnięcia; zimną obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne.
Mięso dokładnie umyć, zalać w garnku trzema szklankami wrzącej wody, dodać dwie kostki rosołowe i gotować pół godziny.
Rozciąć papryczki chili, usunąć pestki; czosnek obrać i posiekać; warzywa zmiksować.
Zagotować 1,5 szklanki wywaru z cukrem i octem, a następnie do wrzącego wrzucić warzywa, posolić i gotować aż sos zgęstnieje (można też sos zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie).
Mięso z indyka obrać ze skóry, podzielić na porcje. Polać sosem i posypać ziarnami sezamu. Podawać ziemniakami lub grubym makaronem.