SKŁADNIKI:

1. 1 wędzona pierś z kurczaka
2. 1,5 kilograma ziemniaków
3. 50 dag grzybów
4. 50 dag cebuli
5. 15 dag żółtego sera
6. 3 jajka
7. Kubek kwaśnej śmietany
8. Majeranek
9. Olej
10. Zielona pietruszka
11. sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a oczyszczone grzyby pokroić. Cebulę i grzyby krótko obsmażyć na oleju (osobno) doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a cebulę także majerankiem.
Zmiksować majonez z jajkami i doprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić w kostkę. Natłuszczoną foremkę napełnić pokrojonymi ziemniakami, posmarować śmietanowym sosem, na sosie ułożyć cebulę i część posiekanej zielonej pietruszki oraz mięso z kurczaka i posypać częścią startego sera, nałożyć porcję ziemniaków, następnie grzybów i znowu ser, po serze ziemniaki i sos, posypać resztą sera i zalać pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać pół godziny. Gotową zapiekankę posypać resztą zielonej pietruszki.