W obecnych czasach nawet młodzi ludzie uskarżają się na szereg dolegliwości – chroniczne bóle głowy, problemy z trawieniem, złe samopoczucie, brak energii …. Problemy te z roku na rok dotykają ludzi w coraz młodszym wieku. W wielu wypadkach tłumaczymy sobie, że problemy zdrowotne są wynikiem stresu, nadmiaru pracy i genetyki. Dlatego faszerujemy się tonami maści, tabletek przeciwbólowych i innych cudownych środków farmaceutycznych reklamowanych w radiu i telewizji – łudzimy się, że to wystarczy.

Niestety mało osób zdaje sobie sprawę, że za większość dolegliwości zdrowotnych odpowiedzialna jest zła dieta. Białe pieczywo, batoniki, chipsy, kostki rosołowe, fast-food – to nie jest zdrowa żywność. Prawdziwe jedzenie powinno być jak najmniej przetworzone. Nasza dieta powinna być ograbiona ze szkodliwego cukru i chemicznych dodatków do żywności. Zdrowa żywność to świeże warzywa i owoce, kiszonki, jaja z wolnego wybiegu, produkty oznaczone symbolem „bio” oraz pieczywo i mąka z pełnego przemiału.