SKŁADNIKI:

1. 40 dag piersi z kurczaka
2. Pół paczki dowolnego makaronu
3. 2 puszki mandarynek
4. Szklanka żurawiny
5. Olej do smażenia
6. łyżka masła
7. Sól
8. świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ugotować makaron al dente w osolone wodzie i schłodzić.
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. A następnie odrobinę przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć.
Mandarynki odsączyć z zalewy na sitku. Makaron wymieszać z żurawiną i mandarynkami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zapiekać najlepiej w małych jednoporcjowych naczynkach wysmarowanych masłem, do których nakładać porcje makaronu i kurczaka wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.
Zapiekankę podawać w naczynkach, w których się zapiekała?