SKŁADNIKI:

1. 1 duży por
2. 1 kilogram ziemniaków
3. Pół kilograma kiełbasy
4. 2 łyżki tartego żółtego sera
5. Pół litra mleka
6. 2 łyżki mąki
7. Masło do formy
8. Gałka muszkatołowa
9. 2 łyżki masła
10. Sól, świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w plastry i blanszować w osolonej wrzącej wodzie około 10 minut.
Mleko zagotować i zagęścić zasmażką zrobioną z masła i mąki. Doprawić sos do smaku a na końcu dodać starty żółty ser, wymieszać i nie doprowadzać do wrzenia.
Wysmarować masłem formę do zapiekania i oprószyć mąką.
Ziemniaki wymieszać z sosem i wyłożyć do wysmarowanej formy; na ziemniakach poukładać pokrojonego w talarki pora i pokrojoną w plastry kiełbasę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić formę z zapiekanką na około 30 ? 35 minut.