ZAPIEKANKA RZYMSKA
1 vote, 3.00 avg. rating (71% score)

SKŁADNIKI:

1. Pół paczki makaronu (świderki, kolanka)
2. 20 dag pomidorów
3. 20 dag ostrego żółtego sera
4. 10 dag wędzonego boczku
5. 2 łyżki tartej bułki
6. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
7. Papryka w proszku
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, zahartować zimną wodą, dobrze osączyć.
Boczek wędzony pokroić w kostkę; na patelnię wrzucić pokrojony boczek i zrumienić, powstałe skwarki wyjąć. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Gorący makaron wymieszać ze skwarkami i połową startego żółtego sera i pomidorami. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszany makaron włożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy, posypać resztą żółtego sera, polać tłuszczem ze smażenia boczku i wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.