Wyposażenie gastronomii zarówno prywatnej jak i znajdującej się w restauracji czy hotelu jest bardzo ważną sprawą. W ustalaniu tej kwestii istotny jest odpowiedni dobór naczyń kuchennych. Przede wszystkim więc należy sobie uzmysłowić do czego będą służyły nasze naczynia, jaki typ posiłków będziemy najczęściej przygotowywać, czy często będziemy piec, gotować czy smażyć. Jeżeli jest to kuchnia domowa to zapewne będzie się w niej wykonywało wszystkie powyższe czynności a więc naczynia powinny być bardziej uniwersalne. Jeżeli natomiast na przykład postanowiliśmy założyć swój własny bar z fast foodem to wiadomo, że będzie on zawierał wszelkie urządzenia służące do wyrobu tego typu produktów, a także do estetycznego ich podawania. Uniwersalne wyposażenie kuchenne to różnego typu garnki – większe lub mniejsze, patelnie, rondle i wszystko to w czym można przygotować posiłek. Naczynia kuchenne to także tak zwana zastawa stołowa, a więc talerze, talerzyki i sztućce. Posiadając wszelkie te sprzęty możemy powiedzieć, że mamy już kuchnię.