Coraz częściej można spotykać amatorów domowych wyrobów. Powodów tego trendu może być kilka – cena, zdrowie, wygoda. Nie da się ukryć, że produkty produkowane przez nas samych najczęściej są bardziej wartościowe niż te ze sklepów, a przede wszystkim my sami jesteśmy spokojniejsi i wiemy, co jemy.

Ciężko wyobrazić sobie sztukę kulinarną bez pieczarek. Grzybki te stanowią integralną część wielu przepysznych dań. Mało kto wie, ale można je z powodzeniem uprawiać w domu!

Samodzielna uprawa pieczarek wcale nie jest trudna, chociaż trzeba spełnić kilka warunków. Przede wszystkim potrzebują one raczej stosunkowo chłodnych warunków, od 14 od 20 stopni Celsjusza. W mieszkaniu będzie więc za ciepło, ale idealnie do takiej uprawy nadaje się piwnica.

Spytacie: ale co z światłem? W tym właśnie tkwi sekret domowej uprawy pieczarek – nie potrzeba ani światła słonecznego, ani światła sztucznego! Pieczarki nie są zbyt wymagającym grzybem, jeżeli chodzi o warunki.

Aby zacząć, wystarczy kupić odpowiednią ziemię.