SKŁADNIKI:

1. 1,5 kg wołowiny
2. 2 łyżki mąki pszennej
3. 1 główka czosnku
4. 1 cebula
5. Pół pęczka włoszczyzny
6. 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego (może być z kostki)
7. 5 dag startego chleba razowego
8. Majeranek
9. Musztarda
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek obrać i naszpikować całymi ząbkami mięso wołowe. Całość posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oprószyć mąką.
Rozgrzać teflonową patelnię. Zrumienić mięso na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka i podlać wodą. Dusić około półtorej godziny na małym płomieniu.
Warzywa oczyścić, obrać i umyć. Pokroić według uznania i dodać do mięsa wraz z bulionem na piętnaście minut przed końcem gotowania.
Mięso wyjąć z wywaru i wrzucić do niego starty chleb razowy; gotować jeszcze przez jakieś pięć minut. Sos przetrzeć przez sitko i doprawić solą i pieprzem a także majerankiem i musztardą. Sztufadę podawać z makaronem lub ziemniakami polaną sosem.