Super jedzenie jest ostatnio popularnym tematem. Superfood jest lepsze niż pozostała żywność. Ma pochodzenie naturalne, nie są to przetworzone produkty i zostały uznane za źródło pierwszorzednych właściwości żywieniowych. Produkty te posiadają wysoką wartość odżywczą, moc witamin i skladników mineralnych. Super jedzenie jest również źródłem substancji bioaktywnych i aminokwasów. Co nazywamy super żywnością? Z rodzimego ogródka możemy wyróżnić sok z brzozy, pokrzywę, rokitnik, kiszoną kapustę, jarmuż, borówki, jagody leśne, aronię, czosnek, cebulę, brokuły, siemię lniane oraz kasze. Do super jedzenia zaliczamy także żurawinę, jagody goji, jagody acai, zieloną herbatę, spirulinę, granaty, pigwę, orzechy a także jogurty naturalne. Do tych szczególnych produktów zalicza się także tłuste ryby morskie, które są bogate w składniki kwasów tłuszczowych Omega 3. Skuteczność działania superproduktów została potwierdzona przez badania. Spożywanie kwasów tłuszczowych Omega 3 powoduje zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast jagody acai pomagają m.in. w opóźnieniu postępu cukrzycy. Do szczególnych właściwości czosnku oraz brokół należy zapobieganie chorobom nowotworowym. Superżywność należy jeść razem, każdy produkt ma inne właściwości, ale razem worzą prawdziwe super jedzenie. Jeśli do superfoods dołączymy zmianę stylu życia na bardziej aktywny, to z pewnością możemy osiągnąć prawdziwy sukces. Bedzie to prawdziwa uczta dla ciała i ducha. Warto więc wprowadzić super produkty do naszej codziennej diety i w pełni korzystać z darów natury.