SKŁADNIKI:

1. Podwójna pierś z kurczaka
2. 5 dag fety
3. 4 połówki suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
4. ćwierć pęczka zielonej pietruszki
5. 10 pomidorków koktajlowych
6. ćwierć pęczka bazylii
7. 4 plasterki wędzonego boczku
8. 2 duże ziemniaki
9. 4 łyżki masła
10. Suszone oregano
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka opłukać, przekroić na pół, usunąć polędwiczki, mięso rozbić na cienkie kotlety (przedtem zawinąć w folię spożywczą)
Zieloną pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Fetę pokruszyć, wymieszać z połową posiekanych ziół, oregano i świeżo zmielonym pieprzem; masę rozsmarować na rozbitym mięsie, a następnie posypać paskami suszonych pomidorów i zawinąć tworząc roladkę. Każdą owinąć w plasterki boczku i spiąć wykałaczkami. Mięso ułożyć na blaszce i upiec w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku (pół godziny).
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
Połowę masła rozgrzać i udusić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, które doprawić solą, pieprzem i oregano. Na reszcie masła przesmażyć resztę zieleniny, dodać ziemniaki, popieprzyć i podgrzać. Upieczone roladki pokroić na plastry i podawać z ziemniakami i pomidorkami.