Projekt lokalu gastronomicznego
1 vote, 2.00 avg. rating (61% score)

Chciałbyś prowadzić restaurację czy bar? Sądzisz, że odnajdziesz się w branży gastronomicznej? Oczami wyobraźni widzisz już jak Twoi kelnerzy podają klientom znakomite dania i napoje? Jeśli masz wystarczającą ilość środków finansowych to po prostu spróbuj! Niewątpliwie istotną rzeczą, od której trzeba zacząć jest projekt lokalu gastronomicznego. Dobrze jest zatrudnić do tego sprawdzoną firmę. W lokalu gastronomicznym obowiązuje wiele przepisów BHP i innych, które koniecznie należy spełnić, aby lokal bez problemu przeszedł kontrolę. Kuchnia musi być odpowiednio duża, a sprzęty rozmieszczone w odpowiednich miejscach tak, aby na przykład kuchenka nie stała bezpośrednio obok zlewu do mycia brudnych naczyń. Jeśli chcemy mieć salę dla osób palących papierosy, musi być ona wyodrębniona i odgrodzona od innych pomieszczeń w lokalu. O tym wszystkim i wielu innych rzeczach mówią właśnie odpowiednie przepisy, których bezwzględnie należy przestrzegać. Jeśli podczas kontroli zostaną zauważone jakieś nieprawidłowości, musimy się liczyć z karą finansową lub (w najgorszej sytuacji) nawet z koniecznością zamknięcia lokalu.