Składniki:

Na ciasto:

1. 25 dag maki pszennej
2. 25 dag mąki orkiszowej
3. 1 jajko
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5. 10 dag cukru
6. 15 dag masła
7. 10 dag miodu

Na masę:

1. 1,5 kilograma winnych jabłek
2. 3 łyżki cukru
3. 1 cytryna
4. Cynamon
5. 4 łyżki miodu
6. 1 szklanka pełnoziarnistych płatków śniadaniowych

Wykonanie:

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia; dodać masło i posiekać, a następnie dodać cukier, miód i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Wstawić do lodówki, aby porządnie się schłodziło.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i upiec ciasto na rumiany kolor. Pokrojone jabłka wymieszać z połową miodu i cukrem i przełożyć na podpieczony spód. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Wstawić do piekarnika (180 stopni) na około 45 minut. Po upieczeniu posypać płatkami i polać rozgrzaną resztą miodu.