SKŁADNIKI:

1. 10 dag kwaszonej kapusty
2. 20 dag pieczarek
3. 4 plastry baleronu
4. Pół kwaszonego ogórka
5. Cebula
6. Ząbek czosnku
7. 5 ziarenek pieprzu
8. 15 jagód jałowca
9. Tłuszcz do formy
10. 2 łyżki posiekanego koperku
11. Trochę margaryny do smażenia

WYKONANIE:

Cebulę obrać, pokroić; na patelni rozgrzać margarynę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę.
Kapustę kwaszoną opłukać (dobrze odcisnąć), drobniej pokroić, dodać ziarenka pieprzu i jagód jałowca i dodać do cebuli; podsmażyć wszystko razem często mieszając.
Pieczarki oczyścić i pokroić, udusić na tłuszczu wraz ze zmiażdżonym czosnkiem.
Wysmarować tłuszczem żaroodporne naczynie. Na jego dnie ułożyć warstwę kapusty, na niej dwa plastry baleronu i połowę pieczarek; na pieczarkach pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego i posypać koperkiem a następnie ułożyć drugą warstwę tych samych produktów.
Na wierzchu położyć kilka wiórków margaryny i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Podawać z razowym chlebem.