Składniki:

Na ciasto:

1. Pół kilograma mąki pszennej
2. Pół szklanki cukru
3. 1 jajko
4. 2 łyżeczki sody oczyszczanej
5. 20 dag sztucznego miodu
6. 4 łyżeczki kwaśnej śmietany

Na krem:

1. 2 szklanki mleka
2. Pół szklanki cukru
3. 1 łyżka mąki pszennej
4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
5. 20 dag masła

Dodatkowo cukier puder lub lukier.

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i sodą, dodać kwaśną śmietanę i jajko. Miód rozpuścić w garnuszku (na ciepło). Zagnieść ciasto, dodać ciekły ciepły miód i jeszcze raz zagnieść. Ciasto podzielić na 5 części i każdą rozwałkować na kształt formy do pieczenia na przykład tortownicy. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza i każdy placek piec osobno około 15 minut. Upieczone placki ostudzić najlepiej na metalowej kratce.
Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać obie mąki i powoli wlać do trochę przestudzonego mleka ciągle mieszając i jeszcze raz zagotować. Budyń ostudzić. Utrzeć masło na puszysty krem i dodawać powoli ciągle ucierając ostudzony budyń. Tak przyrządzonym kremem posmarować zimne placki i ułożyć jeden na drugim. Wierzch polukrować lub posypać cukrem pudrem.