Kwasy Omega 3
1 vote, 3.00 avg. rating (71% score)

Wiele jest składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety niektóre z nich nie są w pełni dostarczane. Dlatego często zachodzi konieczność ich suplementacji. Ma to szczególne znaczenie w okresie zwiększonego zapotrzebowania. Są to stany chorobowe, słaba odporność organizmu, czy też profilaktyka mogąca ustrzec przed występowaniem niektórych schorzeń. Bardzo ważne dla naszego zdrowia są kwasy Omega 3. Ich głównym źródłem są ryby i owoce morza, które jednak w diecie większości Polaków należą do rzadkości. Nie zjadamy tych pokarmów w wystarczającej ilości. Kwasy Omega wykazują działanie antynowotworowe i spowalniają także procesy starzenia się skóry. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia zawału serca lub też ich nawrotów. Duże grono osób zaopatruje się w te dobroczynne tłuszcze regularnie spożywając tran. Należy tylko pamiętać o stosowaniu wyłącznie wskazanej dawki, gdyż w innym razie nadmiar kwasów może nam także zaszkodzić. Szczególną ostrożność muszą zachować osoby cierpiące na cukrzycę.