Ukraina- ten kraj kojarzy nam się często z zimnem oraz ogromnymi, rozległymi stepami. A jakie są kulinaria ukraińskie? Przede wszystkim- dość podobne do naszych, niemniej jednak tłustsze. Typowe dla Ukrainy są małe pierożki- warenyky. Wypełnione są one twarogiem, ziemniakami albo wiśniami i podawane zazwyczaj ze śmietaną albo masłem. Daniem narodowym jest także barszcz ukraiński. Często zjadane są też- tak jak u nas- pierogi ruskie. Jednak typowa dla Ukrainy jest słonina wieprzowa. Zjadana jest ona najczęściej z chlebem i musztardą (Czarcią albo Kozacką) albo z ziemniakami. Słonina jest na tyle popularna, że w różnych postaciach dodaje się ją do praktycznie wszystkich potraw. Warto wiedzieć, że na Ukrainie działa sieć restauracji („Puzata Chata”), które przypominają nieco McDonald, ale z ukraińskimi potrawami. To oznacza, że można tam za niewielką cenę zjeść smaczne ukraińskie potrawy w pomieszczeniu stylizowanym na typowy ukraiński stary dom. A z czego jeszcze słynie Ukraina? Oczywiście z kwasu chlebowego, który jest znacznie bardziej popularny niż u nas oraz przeróżnych rodzajów wódek!
Losowe artykuły:
ZAPIEKANKA Z SZYNKA I OGÓRKAMI
SKŁADNIKI:
1. 30 dag ziemniaków
2. 30 dag ogórków
3. 10 dag żółtego startego sera
4. 20 dag szynki w plastrach
5. ? szklanki 30% śmietany
6. 1,5 szklanki bulionu...
Babka cytrynowa
Bardzo cytrynowa i bardzo delikatna babka nie tylko na święta. Dla wszystkich fanów cytrynowych smaków. Oryginalny przepis pochodzi z „Kucharki litewskiej” – Wincentyny Zawadzkiej...
restauracja orientalna kraków
Comments are closed.