Kulinaria litewskie
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Choć Litwa graniczy z nami i choć historia Litwy i Polski jest w dużej mierze powiązana, zazwyczaj nie potrafimy odpowiedzieć na pytanie- jakie są kulinaria litewskie? A tymczasem potrawy typowe dzisiaj dla Litwy były dawniej także przyrządzane w polskich domach. Warto zatem wiedzieć, co cenią dziś Litwini, gdyż najprawdopodobniej przyrządzali te potrawy także nasi przodkowie. Zatem jakie to były potrawy? Popularną zupą był chłodnik litewski. Jest to zimna zupa robiona na bazie buraków, ogórków oraz kwaśnego mleka albo kefiru. Dodawany jest także koper oraz jajka. Znane są także cepeliny – podobne do pyz, nadziewane mięsnym farszem. Oczywiście popularne są także różne odmiany pierogów. A zatem przede wszystkim kołduny litewskie- małe pierożki nadziewane surowym farszem i gotowane w zupie a także kibiny- duże, nadziewane pierogi pieczone w piekarniku. Na Litwie popularne są także – podobnie jak u nas- smażone kopytka. Warto jeszcze nadmienić, że chleb i sery litewskie są naprawdę uznawane jako niezwykle dobre. Ponadto na cały świat znany jest litewski kwas chlebowy.