Jabłka w szlafrokach
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Słodycz jabłka, zamknięta w rumianych kruchym cieście. Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej – Marii Ochronowicz-Monatowej

„Obrane z łupy i wydrążone jednym końcem jabłka pocukrować i nałożyć do środka konfitur: malin, truskawek, wisien lub innych. Zagnieść następujące ciasto: pół filiżanki kwaśnej śmietany, łyżkę masła, 1/8 kg cukru i mąki wiele ciasto przyjmie. Rozwałkować cienko, krajać w kwadraty, dwa razy tak duże jak jabłka, kłaść każde jabłko w środek, na wierzchu zlepić ciasto rożkami na krzyż i wstawić do gorącego pieca na dobre pół godziny.”

jabkawszlafrokach2
Składniki:

4 duże, równiej wielkości jabłka
4 łyżeczki powideł śliwkowych ( lub innych ulubionych konfitur)
1-2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki kwaśniej gęstej śmietany
łyżka masła
szczypta soli

Wykonanie:

Na stolnicę przesiałam połowę mąkę, cukier, dodałam śmietanę, masło i sól. Zagniotłam ciasto, stopniowo dosypując jeszcze mąki, tak aby powstało plastyczne, jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkowałam cienko na kwadrat na posypanej mąką stolnicy.

Piekarnik włączyłam na 200ºC w opcji góra-dół.

Jabłka obrałam i wydrążyłam specjalnym nożykiem gniazda nasienne, zostawiając cienką warstwę miąższu na dole, a w otwór włożyłam łyżeczkę powideł.

Ciasto za pomocą radełka podzieliłam na 4 mniejsze kwadraty, na środku każdego położyłam jabłko i zalepiłam rogi na krzyż.

Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekłam ok. 30 min. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe, można dodać gałkę lodów śmietankowych.