Golonka z Białowieży
1 vote, 4.00 avg. rating (81% score)

Składniki:

1. 2 duże golonki
2. Pół pęczka włoszczyzny
3. 2 szklanki jasnego piwa
4. Pół szklanki śmietany
5. 2 ząbki czosnku
6. 3 łyżki oleju
7. 1 duża łyżka mąki pszennej
8. 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
9. 6 jagód jałowca
10. 5 ziarenek ziela angielskiego
11. Suszony majeranek
12. Suszony tymianek
13. Zsuszony rozmaryn
14. Kminek
15. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Golonki oczyścić (zwrócić uwagę na włoski na skórze i ewentualnie je opalić nad płomieniem), dokładnie umyć i osuszyć. Ziarenka ziela angielskiego i jałowca utłuc w moździerzu a następnie wymieszać z suszonymi ziołami. Mięso natrzeć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz mieszanką ziół i przypraw.
Ząbki czosnku obrać i pokroić w słupki a następnie powkładać w otworki zrobione w mięsie nożem; golonki zalać piwem i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny.
Golonki razem z wywarem, w którym się marynowały przełożyć do garnka i gotować około 2 godziny na małym płomieniu.
Warzywa oczyścić, umyć i drobno pokroić a następnie dodać do golonek na 15 minut przed przewidywanym końcem pieczenia.
Gotowe golonki wyjąć z garnka i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) tak, aby zarumieniła się skórka na golonkach.
Wywar z golonek w dalszym ciągu gotować aż trochę zgęstnieje. Śmietanę rozmieszać z koncentratem pomidorowym, wlać do wywaru, zagotować i przyprawić do smaku.
Golonki podawać z sosem i pieczonymi ziemniakami.