Lubisz alkohol, ale męczy cię gdy ma on zbyt dużo procentów. Wolisz alkohole mniej uderzające do głowy oraz słodsze. Z drugiej jednak strony likiery także niezbyt ci odpowiadają, są z kolei zbyt słodkie i mało wyraziste. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest rozpoczęcie przygody z samodzielnie przygotowywanym alkoholem. Można samodzielnie wpływać na jego smak, słodycz i zawartość procentów. Idealnym alkoholem dla początkujących jest cytrynówka. Przepis jest nieskomplikowany, wręcz bardzo łatwy. Do produkcji tego alkoholu potrzebujesz cytryn, cukru lub miodu, alkoholu wysokoprocentowego oraz wody, którą będziesz wpływać na stężenie alkoholu w finalnym produkcie. Należy cieniutko obrać żółtą skórkę z cytryn, zasypać ją cukrem i delikatnie zgnieść. Później trzeba obrać cytryny z białej gorzkiej skórki i pokroić miąższ, który zasypany zostanie cukrem. Kolejnym krokiem jest odsączenie i odciśnięcie produktu finalnego, z obu elementów cytryny, zagotowanie i dodanie odpowiedniej ilości alkoholu.